Sfecla roșie este
săracă în calorii, însă reprezintă o
sursă excelentă de vitamine și minerale, esențiale pentru buna funcționare a organismului.În ceea ce privește conținutul de vitamine și minerale, consumul de
sfeclă roșie asigură corpului:
– vitamina B9 (acid folic): 20% din dzr*;
– vitamina C: 6% din dzr;
– mangan: 16% din dzr;
– potasiu: 9% din dzr;
– magneziu: 6% din dzr;
– fosfor: 4% din dzr;
– fier: 4% din dzr.
Sfecla roșie conține pigmenți cunoscuți sub numele de betalaine, printre care și betanina, care au
proprietăți antiinflamatorii potrivit cercetătorilor din Iran, Australia și SUA. Datorită acestor efecte, specialiștii consideră că suplimentele ce conțin extract de sfeclă roșie ar putea fi eficiente în tratarea bolilor inflamatorii.
Un consum constant de sfeclă roșie ajută, de asemenea, la îmbunătățirea performanțelor atleticilor și cicliștilor, prin faptul că
întârzie apariția oboselii musculare, îmbunătățește circulația sângelui și oxigenarea țesuturilor și a organelor cu până la 20%. Specialiștii atrag atenția că pentru a beneficia de toate aceste efecte pozitive ale consumului de sfeclă roșie, aceasta trebuie să fie
inclusă în alimentație cu 90 de minute înaintea unei activități sportive.
În compoziția sfeclei roșii se găsește
o cantitate importantă de fibre, o ceașcă cu sfeclă conținând în jur de 3.4g. Fibrele străbat tractul digestiv și ajung în colon, acolo unde au rolul de a “hrăni” bacteriile bune. Acest efect contribuie la menținerea sănătății sistemului digestiv,
prevenind constipația, ulcerul, obezitatea și boala inflamatorie a intestinului.
Interesant este că nitrații din compoziția sfeclei roșii
pot îmbunătăți funcțiile mentale și cognitive prin dilatarea vaselor de sânge, și implicit prin creșterea cantității de oxigen care ajunge la creier.
Sfecla roșie are capacitatea de a proteja ficatul de inflamații și de efectele negative ale toxinelor. Betaina din sfeclă ajută la eliminarea toxinelor, în timp ce alți pigmenți susțin procesul de detoxifiere de la nivelul ficatului. Totodată, pectina, o fibră solubilă din compoziția sfeclei, ajută la eliminarea toxinelor din ficat.