Se spune ca varza murata era folosita din plin de chinezi, apoi de armate si marinari. De ce mananca oamenii varza murata de mii de ani?
Care sunt beneficiile pentru organism?
- Imbunatateste digestia si curata intestinele. Mineralele si fibrele alimentare pe care le contine sunt ideale in cazul mancarurilor grele. Antioxidantii previn aparitia nitrozaminelor (compusi organici cu actiune cancerigena) care rezulta din digestia preparatelor din carne, precum si oxidarea grasimilor alimentare (considerate agenti pro-cancerigeni).
- Previne aparitia bolilor cardiovasculare si a aterosclerozei anumiti compusi scad concentratia colesterolului rau, impiedicand formarea placilor ateromice.
- Imbunatateste digestia.
- Este indicata in cazul infectiilor respiratorii: vitamina C (continuta in cantitati generoase) are efect antioxidant, sustinut si de vitaminele A, E, de zinc, de calciu, de potasiu.
- Benefica pentru sistemul imunitar, intareste rezistenta la viroze.
- Restabileste microflora intestinala in cazul persoanelor cu disbioza (alterarea florei intestinale) generata si de tratamentele cu antibiotice sau alte medicamente.
- Are efecte hepatoprotectoare prin sulforafanul pe care-l contine.
- Combate constipatia, intensificand detoxifierea organismului si protejarea ficatului.
- In cazul persoanelor aflate la menopauza, atenueaza bufeurile, nervozitatea si aparitia prolapsului uterin (coborarea uterului in vagin), cancerului ovarian si a osteoporozei.
- Contribuie la intretinerea tenului, prin fibre alimentare, fitonutrienti, minerale, vitamine.
- Intarzie aparitia ridurilor.
- Stimuleaza detoxifierea trupului, incetinind procesul de imbatranire.
- Mentine stralucirea si sanatatea parului, precum si intarirea unghiilor.
- Zeama de varza murata poate fi benefica (in anumite forme si combinatii) in cazul raguselilor, diabetului, asteniei, avitaminozei (deficit de vitamine in organism), mahmurelii etc.