Vinho Verde este denumirea vinului provenit din Portugalia de Nord. Vinul este obținut din struguri locali din acel terroir precum Azal.
Vinul verde este un vin usor, cu multe note de fructe de vara, in special capsuni, zmeură, dar și frcute verzi. Vinul are adesea o tentă ușor frizantă, deși nu este suficient pentru a putea fi menționat ca un vin spumant.
O regiune Vinho Verde a fost înființată în 1908, deși zona nu a primit Denominação de Origem Controlada (DOC) până în 1984. Se crede că vinul își are originea în provincia Minho din extremitatea nordului Portugaliei.
Carbonarea din sticlă are loc dintr-un proces numit fermentație malolactică și, în timp ce acest lucru este de obicei considerat a fi un defect în vin, producătorii de la Vinho Verde au descoperit că consumatorii le-au plăcut mai degrabă.
Datorită acidității și a mineralității oceanice a vinului, acesta trebuie considerat a fi partenerul final al crustaceelor crude, dar și a deserturilor realizate din frcute și brănză.